Tour de France 2010

Tour de France 2010
Takımlar, Sporcular ve Formalar

Tour de France 2010

Tour de France 2010
Etap Tanıtımları

Pazartesi, Temmuz 5

Tour de Crash 2.Etabını ve Sarı Mayoyu Sylvain Chavanel Aldı

Dolu dolu yaşanan bir etap daha bugün Belçika toprakları üzerinde, Fransa Bisiklet Turu'nun 2. etabı olarak zorluklarla, maceralarla aşıldı. Brüksel'de start alan 201 km. mesefeli etabın meteoroloji haberlerinde finishe doğru yağmur beklendiğinin ve özellikle sona doğru teknik inişler içeren etabın yağmur sebebiyle finishe doğru dünkü gibi kazalara sahne olunabileceği korkusuyla başladı. Yarışın ilk km.lerinde merakla kaçış grubunun kimler olacağı beklenirken 8 kişilik açış grubu 8.km'de oluştu. Kaçışların tartışmasız tecrübeli ismi Sylvain Chavanel elbette ki bu 8 kişilik kaçış grubu içerisindeydi. Kaçış grubu içerisinde; Sylvain Chavanel ve Jerome Pinaeu (Quickstep), Sebastien Turgos(Buouygues Telekom), Matthew Lloyd ve Jürgen Roelandts (Omega Pharma Lotto), Marcus Burghardt (BMC Takımı) bulunuyordu.

Günün korkulan bölümü finishe doğru beklenen yağmur sebebiyle dar olan ve kayganlaşacağı beklenen son zirve sonrası finishe doğru uzanan 11 km içerisindeki teknik iniş gerektiren bölümüydü. Günün önemli ciddi kazası finishe 56 km. kala Garmin Transmitions takımının Yeni Zellanda'lı sporcusu Julien Dean'in düşmesi ve ciddi yaralanması, yine aynı kaza da Omega Pharma Lotto Takımından Mickael Delage'ın başına darbe almasıyla göz altından aldığı yaraya müdahale eden ilk yardım ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı ve yarışı terk etmek zorunda kaldı. Yine aynı kazada düşen Lampre takımından Simon Spilak yarışa döndü.



Finishe 53 km kala beklenen yağmur erken başlamış oldu. Sağanak yağmur altında sporcular kazaya karışmamak için tedirgin ve olabildiğince ön saflarda yer alarak ilerlediler. Kaçış grubu etap içerisindeki zaman farkını maksimum 4 dakika 50 saniyeye çıkarabilmişti. Finishe 40 km kala ise kaçan grubun ana gruba farkı 39 saniyeye inmişti. Kaçış konusunda tecrübeli isin Sylvain Chavanel grubun yakanacağını anlayarak finishe 34 km kala kaçış grubundan atak yaparak kaçış grubunu silkeledi. Sylvain Chavanel+kaçış grubu+Ana grup olarak peloton 3 parçaya bölündü.

Ve iniş sıradında finishe 30 km. kala inanılmaz bir kaza gerçekleşti. Saxo Bank takım kaptanı Andy Schleck'in de bulunduğu kaza da Lampre takımından Alessandro Petacchi, Garmin takımından Tylar Farrar ve yine Garmin takımından Christian Van de Velde ve Francaise des Jeux takımından Christophe Le Mevel düşenler arasındaydı. Chiristophe Le Mevel kalça kısmından zarar gördü. Ama düşüşün en şanslı ismi genel klasman sıralamasının iddialı ismi Andy Schleck'in sağ kolunu tutuyor olması ve düşüş sonrası çok zaman kaybetmiş olmasıydı. Saxo Bank için tam bir kabus olacak kötü haberin gelmemesi için tedirgin ilerleyen sporcular ve parçalara ayrılan ana grup ile etap tam bir trajediye dönüştü. Andy Schleck'in yarışa dönmesiyle Saxo Bank takımı Andy'i kaybedilen zaman farkını kapamak üzere öne taşımak için bekledi. Ve tırmanışlarda ciddi performans sergileyerek Andy'i ana gruba taşımaya çalıştı. Kazanın şokunu uzun süre üstünden atamayan peloton'un birkaç parçaya bölünmüş olması bir çok zaman farkının ve güçlü isimlerin etabı toplamaya pelotonun yeniden şekillendirmeye çalışmasıyla geçiyordu.


Finishe 17,5km kala durum:

1.Grup olarak görülen Sylvian Chavanel'in kaçışı

2.Grup Kaçış grubu (39 saniye zaman farkı ile)

3.Grup Sarı Mayonun bulunduğu grup (2 dakikalık zaman farkı)

4.Grup Lance Armstron'un içinde bulunduğu grup (2dakika34 saniyelik zaman farkı)

5.Grup Andy Scheck'i ana gruba taşıyan Saxo Bank grubu (3 dakika 34 saniye zaman farkı)

İlk olarak Armstron'un grubu sarı mayo grubunu yakaladı. Armstrong'un rakibi Andy'nin neredeyse 1 dakikalık zaman farkı kapatmaya çalışması için sergilenen afora beklenmeyn bir destek geldi. Sarı mayoyu taşıyan Fabian Cancellara (Saxo Bank) takım arkadaşı ve takım kaptanı Andy Schleck'in ana gruba katılabilmesi için ana grup önünde tempoyu düşük tuttu. Bu sırada Andy'nin düşüş sebebi olarak Yarış görüntüsünü aktarmak iççin motorize kameramanın kaza yaptığı motorun devrilmesiyle bu kazanın oluştuğu haberi geldi.

Kazanın; sporcu hatasından değil de yarış organizasyonunun sebep olmasıyla organizayona tepki ve Andy Schleck'e destek olmak adına tüm takımlar Sarı Mayo sahibi Fabian Cancellara'nın yavaş tuttuğu tempoya ayak uydurduğu görüldü. HTC-Columbia takımından beyaz mayo (En iyi genç yarışçı puanlaması)'yu taşıyan Tony Martin'den Cancellera'nın temposuna destek geldi. Ana grup adeta Andy'nin gelmesi için birlik oldular. Bisiklet sporunun bu özelliğinin başka sporlarda olamayacağı, takımların böyle durumlarda tek yürek olabildiğini gösteren bu görsel show ve Saxo Bank'ın takım çabaları neticesinde finishe 13 km kala Andy Schleck ana gruba dahil oldu.

Finishe 10 km kala başlayan teknik inişlerde hayatının etabına pedallayan ve teknik iniş için maksimum performans görteren Sylvain Chavanel için de ayrı bir efsanevi etap olarak tarihe geçecekti. Zamanalamayı iyi tutan Chavanel ilk defa kaçışlarından birinde Fransa turunda böylesi bir etap kazanmış olacak ve aynı zamanda Sarı Mayo'yu Fabian Cancellara'dan devir alacaktı.

Ve Belçika' da Belçika takımı Quick Step üniformasıylar Belçikalı efsane Eddy Merckx'in Eddy Merckx marka bisikletiyle bu etaba ve sarı mayoya zaferle imzasını attı. Ardından gelen ana grupta mükemmel bir görüntü oluşmuştu. Ana grup önünde tüm sporcular yanyana sıra ile dizilmiş atak yapmadan organizasyonu protesto amacıyla aynı anda gireceklerdi. Ve mükemmel bir protesto finishi ile giriş gerçekleşti. Fransa Bisiklet Turu'nun 2. etabı yaşanan kazaları, bisiklet sporunun yaratabilceği birlikteliğin gücüyle, protestosuyla,Zaferleriyle ayrı ayrı tarihe geçecek muhteşem bir etap olarak uzun süreli yorumlara açık olarak sona erdi.

Quickstep Takımı için ise inanılmaz bir gün; Sarı Mayo ve Yeşil Mayo Sylvain Chavanel'de, Dağların Kralı Kırmızı Puanlı Mayo Jerome Pineau'da en iyi takım derecesi bugün 2. etapta yaşanan başarılarıyla, olaylarıyla, QuickStep takımına geçti.

2.Etap Sıralaması:

1. CHAVANEL Sylvain QUICK STEP 4s 40' 48"

2. BOUET Maxime AG2R LA MONDIALE 4s 44' 44" + 03' 56"

3. WEGMANN Fabian TEAM MILRAM

4. MC EWEN Robbie KATUSHA TEAM 

5. KNEES Christian TEAM MILRAM

2.Etap Sonunda Genel Durum:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder