Tour de France 2010

Tour de France 2010
Takımlar, Sporcular ve Formalar

Tour de France 2010

Tour de France 2010
Etap Tanıtımları

Cuma, Temmuz 23

17.Etap Tourmalet Andy Schleck'in Sarı Mayo Contador'da

Fransa Bisiklet Turu 2010'da Pirenelerde son gün en zorlu etap olarak 17.etap yani Kraliçe etabı Pau'dan start alırken hava sıcaklığının 10 derece olması ve etap sonunda zorlu tırmanış olan Tourmalet zirvesindeki finishte havanın yağmurlu olduğu haberleri ile zorlu etaba doğanın zorlu şartları da eklendiği haberleriyle başladı. Etabın start almasıyla genel sıralamada 3.sırada olan Samuel Sanchez'in kazaya karışması sıkıcı bir haber oldu. Düşerken göğsüne darbe aldığı belirtilen Sanchez'in kaza sonrası doktor kontrolünde nefes almada zorluk çektiği bilgisi geldi. Göğsüne ve sağ omuzuna aldığı darbe ile yüzünden acı çektiği görülen Samuel Sanchez(Euskatel)'in takım arkadaşları Sanchez'in ana gruba yetişmesini sağladılar. Euskatel takımından Ivan Velasco, Inaki Isasi ve Gorca Verdugo Samuel Sanchez'i ana gruba yetiştirmeye çalışan isimlerdi.


4.km 'den Kristjan Koren(Liquigas) ana grup içerisinden atak başlattı. Koren'in atağına 6 sporcudan cevap geldi. 9. km.'de kaçan 7 kişinin ana gruba zaman farkı 1 dakika 30 sayiyeye ulaşmıştı bile. Kaçış grubunda bulunan 7 sporcu;

Aleksander Kolobnev(Katusha),

Juan Antonio Flecha (Team Sky),

Marcus Burghardt(BMC),

Edvald Boassa Hagen(Team SKY),

Remi Pauriol(Cofidis),

Kristjan Koren(Liquigas),

Ruben Perez(Euskatel)'idi. Kaçan 7 kişinin Ignatiev Konovalovas takipteydi.

Km 13.5 - Cote de Renoir - 2.2 km tırmanış % 6 eğim - Kategori 4'tırmanışı etap profili göz önüne alındığında kategori 4 özelliğiyle etabın en basit tırmanışıydı. Tırmanış kapısından ilk geçen sporcular kaçış grubundan; 1º Aleksandre Kolobnev(Katusha), 2º Remi Pauriol(Cofidis), 3º Juan Antonio Fletcha(TeamSKY) tırmanış sonrası 33.km.'de bulunan Bidos sprint kapısından ilk geçen sporcular 1º Edvald Boasson Hagen(SKY), 2º Juan Antonio Fletcha(TeamSKY), 3º Aleksandre Kolobnev(Katusha) oldu. Etabın başında kaza sebebiyle düşen genel sıralama 3.'si Samuel Sanchez'i taşıyan Euskatel takımı Samuel Sanchez'i 34. km'de ana grubu yakalayarak dahil oldular. Etap öncesi Tourmalet'de yağmur olduğu haberlerini alarak etaba başlamış olan sporcular 64. km'de finishe 110 km. kala Cote de Renoir tırmanışından hemen sonra tam inişteyken yağmura yakalandılar. Yoğun sis ve kaygan zemin koşullarında iniş sorunsuz gerçekleşti. Bu aşamada (64.km'de) kaçan 7'linin ana gruba farkı 8 dakika kadardı. Carlos Sastre kaçan grubun ardından takipçi olarak tek başına rüzgara ve yağmura direnerek kaçış grubunu yakalamaya çalışıyordu.

Km 56.5 - Col de Marie-Blanque - 9.3 km tırmanış % 7.6 eğim - Kategori 1 tırmanışında 7 kişilik kaçış grubunu takip eden Ignatev Konovalovas ana gruba yakalandı. Tırmanış kapısından ilk geçen sporcular kaçış grubu içerisinden; 1º Juan Antonio Fletcha(TeamSKY), 2º Kristjan Koren(Liguigas), 3º Ruben Perez(Euskatel) ,4º Remi Pauriol(Cofidis) oldu.

Km 117.5 - Col du Soulor (D 126-D 918) - 11.9 km tırmanış % 7.8 eğim - Kategori 1 tırmanışında yola kuzular çıktı sporcular çarpmamak için zor anlar yaşadı. Tırmanış kapısından ilk geçen isimler; 1º Marcus Burghardt(BMC), 2º Kristjan Koren(Liquigas), 3º Ruben Perez(Euskatel), 4º Remi Pauriol(Cofidis), 5º Juan Antonio Flecha (Team Sky) oldu. Finishe 49,7 km. kala kaçan 7'linin takipçisi Carlos Sastre dakika 50 saniye ile takibe devam ediyordu. Kaçan grubun ana gruba farkı 4 dakika 21 saniyeye düşmüştü. İnişte sis nedeniyle sporcular iniş tekniğini konuşturmaktan öte kazadan kaçabilmek için temkinli iniş gerçekleştirdi. 141,5.'de bulunan Adast sprint kapısından geçen sporcular sırasıyla; 1º Edvald Boassa Hagen(Team SKY), 2ºAleksander Kolobnev(Katusha), 3º Remi Pauriol(Cofidis) oldu. Adast sprint kapısından sonra zorlu Tourmalet tırmanışına 13 km kalmıştı.

Tek başına kaçış takibi performansı sergileyen Carlos Sastre finish'e 25 km. kala zorlu takipte tek olmanın dezavantajını sert rüzgar ve yağmurlu koşulların yoruculuğuna yenilerek ana gruba yakalandı. Artık Tourmalet tırmanışında kaçış grubunun uzun kaçışı sonrası kopmaları oluşmaya başladı. Kaçış grubundan ilk kopan finishe (16,6 km kala) Edvald Boasson Hagen(SKY) oldu. Ana grup ve sarı mayo 3 dakika 7 saniye geriden geliyordu. İlerleyen metrelerde Juan Antonio Fletcha,Remi Paulio, Ruben Perez,Kristjan Koren de kaçış grubundan sırasıyla geri kalmaya başladılar. Son 16 km. kala yarışın önünde Markus Bourghardt(BMC) ve Aleksandre Kolobnev(Katusha) kalmıştı. Ana grupta ön saflarda Saxo Bank takımı tempo asılarak ana gruba tempo verdi.
Finish'e 13,5 km kala kaçan ikiliden Alexandre Kolobnev(Katusha) atak yaptı. Ve Marcus Burghardt(BMC) silkelemeyi başadı. Bu sırada ana grubun Alensandre Kolobnev'e farkı 2 dakika 24 saniyeye inmişti. Kaçış grubundan geri kalanlar yavaş yavaş ana gruba dahil olmaya başlamıştı. 10 km. kala ana grup içerisinden Carlos Barredo atak yaptı. Etabın sonuna yaklaştıkça tırmanış eğiminin de dikleşmesi bu aşamada kimlerin ana gruptan kaçabileceğini tahmin etmek zor olmadı. Carlos Barredo'nun başlattığı atağa Andy Schleck'ten sağlam bir tempoyla atak cevabı geldi. Andy'i gölge gibi izleyen Alberto Contador'da atağa cevap veren isimlerden di. Andy ve Contador tırmanış tempolarının atak aşamasındaki maksimum performanslarında diğer isimler tempoyu yakalayamadığı için cevap veremedi. Alberto Contador ve Andy Schleck genel sıralamanın iki güçlü rakibi Alksanre Kolobnev'i bitişe 8,4 km kala yakaladılar ve yarışın liderliğini aldılar. Arkadalarından onlara yetişmeye çalışan fakat tempo gerisinde kalan takipçi grubunda 8 kişilik takipçi ekibi geliyordu.


Takipçiler; Ryder Hesjedal(Garmin), Chris Horner(RadioShack), Samuel Sanchez(Euskatel), Denis Menchov(Rabobank), Robert Gesink(Rabobank), Joaquim Rodriguez(Katusha), Jurgen Van de Broeck(Omega Pharma Lotto), Nicholas Roche(AG'R La Mondiale) son 6 km kala kaan 2 favoriye 1 dakika 9 saniye kadar geriden takip ediyorlardı. Tourmalet zirvesindeki finishe son 3,8 km. kala etkili bir atak gelmeyince Contador atak yaptı. Fakat Andy bırakmadı. Andy sürekli tempo yükseltip tempo düşürerek Contador'u yormaya çalıştı. Fakat Contador'u yormak imkansız gibiydi. Çok denedi fakat Contador'u silkeleyemedi. Finishe son metrelere kadar beraber gelen 2 genç yıldızdan Andy son an atak yaptı. Contador atak yapmadı Andy ile aynı saniyede girdi ve hiç atak tepkisi vermeyen Contador etap zaferini zorlu rakibi Andy'e hediye etti. Zaman farkında değişiklik olmadı 8 saniyelik fark ile Alberto Contador sarı mayoyu taşımaya devam ediyor.


17.Etap Bitiş Sıralaması:


1. SCHLECK Andy TEAM SAXO BANK 5s 03' 29"

2. CONTADOR Alberto ASTANA 5s 03' 29" + 00' 00"

3. RODRIGUEZ OLIVER Joaquin KATUSHA TEAM 5s 04' 47" + 01' 18"

4. HESJEDAL Ryder GARMIN - TRANSITIONS 5s 04' 56" + 01' 27"

5. SANCHEZ Samuel EUSKALTEL - EUSKADI 5s 05' 01" + 01' 32"

6. MENCHOV Denis RABOBANK 5s 05' 09" + 01' 40"

7. GESINK Robert RABOBANK 5s 05' 09" + 01' 40"

8. HORNER Christopher TEAM RADIOSHACK 5s 05' 14" + 01' 45"

9. VAN DEN BROECK Jurgen OMEGA PHARMA - LOTTO 5s 05' 17" + 01' 48"

10. KREUZIGER Roman LIQUIGAS-DOIMO 5s 05' 43" + 02' 14"


17.Etap Sonu Genel Durum:
Alberto Contador AST 83s32' 39"

Thor Hushovd CTT 191 Puan

Anthony Charteau BBQ 143 Puan

Andy Schleck SAX 83s32' 47"

TEAM RADIOSHACK 250s44' 40"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder