Tour de France 2010

Tour de France 2010
Takımlar, Sporcular ve Formalar

Tour de France 2010

Tour de France 2010
Etap Tanıtımları

Perşembe, Temmuz 8

5.Etap Sprint dersi veren HTC-Columbia'dan Cavendish'in

Dün 4.Etap'ta oluşturdukları tren ile hüsran yaşayan HTC-Columbia takımı ve Sprint Kaptanı M.Cavendish eleştirilerin odağındaydılar. Bugün ise 187,5 km lik Epernay - Montagris (5.Etap) ı düne benzer bir sonu tekrarlamak üzereyken HTC-Columbia takımı treni birden taktiksel olarak dağıldı ve 3 kişilik HTC ekibi mükemmel bir taşıma taktiği ile aradan yol bulup Cavendish'i önde bıraktılar.
Mark Cavendish harika bir sprint ve taktik ile etap zaferine ulaştı.



Etabın start almasıyla 6 kişi kaçış denediyse de ana grubu silkeleyemediler. 14.km'de 3 kişilik bir grup tekrar kaçış denedi ve bu sefer kaçış başarılıydı. Kaçan gruptaki sporcular; Jose Iván Gutiérrez Palacios (Caisse d'Epargne), Jurgen Van de Walle (Quick Step) ve Julien El Fares (Cofidis). Kaçan üçlü, etap içerisinde kaçışlarını stabil tuttular. Zaman farkı etap içerisinde maksiumum 49.km'de 7dakika 55 saniyeyi buldu. Henüz etabın başlarında olduğu için ana grubun kaçış zaman farkını fazla uzak tutmayacağı gerçeğiyle tempo tutuldu. Ve zaman farkı ana grubun tempo arttırmasıyla yavaş yavaş azaldı. 30 km. kala fark 1 dakika 59 saniyeye inmişti.

25 km kala ana grubun önlerinde HTC-Columbia, Lampre ve Cervelo takımı yerlerini almaya başladı. Cervelo takımı beklenen tempoyu sergilemeyince son 11 km. kala ana grubun liderliği görevini HTC-Columbia takımı aldı. Aradadaki fark 10 km kala 40 saniyeye inmişti. Etap sonuna doğru sağa keskin bir viraj bulunuyordu. İşte o virajda ana grubun önünde olan sporcuların çok dikkatli alması gerekiyordu çünkü hemen ardından sola doğru keskin viraj hız açısından zorlayacı olacaktı. Son 6 km içerisinde kaçan grup içerisindeki Jose Iván Gutiérrez Palacios (Caisse d'Epargne) atak yaptı. Tek başına yaptığı bu atak HTC-Columbia'nın oluşturduğu yüksek tempoya ayak uyduramadı ve 4 km. kala yakalandı. Ana grup önünde takım taktik ve hız savaşının gerçekleştirecek takımlar yerlerini almaya başladı. HTC-Columbia, Lampre, Garmin Transations, Cervelo trenlerini oluşturup sprint hazırlığına girdiler.

Garmin Transations takımı ön treniyle ilerlerken arkalarında yıldız sprint isimler sağa doğru gelen 90 derecelik keskin virajını geçtikten sonra sprinte asıldılar. Bugün klasik HTC-Columbia taktiğinden farklı bir taktik uyguladı. Son metrelerde Mark Renshaw ile yeşil mayonun sahibi Thor Hushovd ile omuz omuza pedallıyordu. Mark Renshaw'un mükemmel domestiği rakibe soluk aldırmamak adına sprint anında Thor Hushovd'a geçiş vermedi. Ve Mark Cavendish'den de o özlediğimiz patlayıcı sprint gücüyle şeytanın bacağını kırdı. Ve kendinden beklenen o muhteşem patlamanın şovunu yaptı. Milram takımından Gerald Ciolek ve SKY takımından Elvald Boasson Hagen ile son metrelerde çekişen Cavendish eski hatırladığımız, özlediğimiz patlayıcı sprintini gerçekleştirip rakiplerini arkada bıraktı. Festival havasında toplu finish sonrası yarın Fabian Cancellara kariyerinde 21.kez sarı mayoyu taşıyacak.

5.Etap Sonunda Genel Klasman:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder